Karl Lagerfeld är död

#accordingtokarl

En legend har lämnat modevärlden. Karl Lagerfeld dog i Paris, efter en tids sjukdom, 85 år gammal. Och han efterlämnar ett arv som inte fullt ut går att greppa än.

Jag föddes 1983. Samma år tog Karl Lagerfeld över rodret som chefsdesigner för Chanel. En modevärld utan honom känns för mig helt surrealistisk, även om hans sviktande hälsa har varit ett oroligt samtalsämne den senaste tiden, särskilt sedan han inte närvarade på Chanels haute couture-visning i januari. Det var första gången det hände, att Karl Lagerfeld inte var på plats för att ta emot den samlade modepublikens hyllningar. När höstkollektionen för 2019 visas i Paris den 5 mars blir det återigen utan honom.

Karl Lagerfeld föddes 1933 i Tyskland och kom till Paris som tonåring, där han jobbade för Pierre Balmain och senare för Fendi och Chloé. Och han är alltså inne på sitt 36:e år på Chanel, som han tog över tio år efter grundaren Coco Chanels död. Hans eget märke, Karl Lagerfeld, grundades året efter.

Vem som ska ta över efter Karl ”The Kaiser” Lagerfeld har det förstås redan börjat spekuleras i. Fans av #oldceline hoppas på Phoebe Philo som ny kreativ ledare för Chanel. Marc Jacobs är en annan favorit (ja min, just nu). Eller Virginie Viard, som är chef för Chanels kreativa studio och som gjort entré på catwalken ihop med Karl Lagerfeld de senaste visningarna. Vi får väl se. Hur som helst lämnar han ett stort hål, inte bara hos Chanel utan i hela branschen. Hantverket, yrkesstoltheten, förmågan att jobba hur mycket som helst dygnet runt och älska det, kreativiteten, nyskapandet, kunskapen, visningarna och set designen. Solglasögonen. Handskarna. Hästsvansen. Ja, den karlska oefterhärmliga silhuetten.

Chanels ready-to-wear-kollektion s/s 2019, visades i höstas på en konstgjord strand. Med måsskrik och allt. Lyssna och titta, ett verk av en modekonstnär som redan saknas av många:Dela inlägget:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp