Tisdagsläsning: Modeåret, nya klimatmål och framtidens butiker

Bild: @jacquemus

Har kickstartat den här intensiva jobbveckan med massor av härlig moderedigering. Så medan jag fixar andras texter och inte skriver så många egna, tänkte jag ge er lite tisdagsläsning om modeåret som varit och min publicerade text om Arket och framtidens butiker.

Lyst – Year in fashion 2018

Det här tyckte jag var kul! Lyst, som samlar en massa modemärken under samma tak – och erbjuder shopping från flera ställen samtidigt (hallå svensk handel, vore inte det konceptet något?) – har gjort en sammanställning av årets trender och fenomen, baserat på deras användares sökningar under året. Och ja, här nämns alla årets snackisar, från Supreme-samarbetet som fullkomligt tog över streetstyle-gatorna till den lyxiga foppa-tofflan. Älskade särskilt trenden ”Meme fashion”, alltså mode som görs för att skapa memes och gå viralt via sociala medier (tänk sju lager jackor à la Balenciaga (och Joey Tribbiani), ovan nämnda foppa-toffla och den där enorma Jacquemus-hatten som tapetserade Instagram i somras.

Nya klimatmål för modebranschen

Igår under FN:s klimatmöte COP24 i Katowice togs det fram nya klimatmål speciellt riktade mot, och utformade för, modebranschen. Stella McCartney, Burberry, Adidas och H&M-gruppen har tillsammans med 40 andra aktörer skrivit under.

Fler omslag med icke-vita modeller 2018

På de ledande internationella modetidningarnas omslag sågs i år fler icke-vita modeller än någonsin tidigare och på de viktiga septemberomslagen var andelen icka-vita modeller hela 54 procent, alltså mer än hälften av alla omslag. Ett litet steg för mångfald i stort, men ett ganska stort (om än extremt långsamt) steg för modetidningsbranschen.

Livsstil till salu

Min text om Arket, framtidens butiker och hur våra personliga varumärken påverkar vad, och var, vi väljer att shoppa finns nu att läsa online.


Dela inlägget:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp