Balenciaga i Borås

Modell iklädd Balenciaga-kappa medan inköpare från I. Magnin inspekterar en middagsklädsel i bakgrunden, Paris, 1954. Foto: Mark Shaw/mptvimages.com. Till höger: Cristóbal Balenciaga, Paris, 1968. Foto: Henri Cartier-Bresson/Magnum Photos.

Balenciaga kommer till Borås! Den 15 december öppnar utställningen Balenciaga – Master of couture på Textilmuseet med massor av vackra kläder av ”haute couturens mästare” Cristóbal Balenciaga, med särskilt fokus på hans kreationer från 1950- och 60-talet. Om utställningen, som kommer från Victoria and Albert Museum i London, skriver Textilmuseet så här:

Utställningen berättar om arbetet i ateljén, plaggens konstruktion och om de fashionabla kunderna som klädde sig i hans design. Förutom ett stort antal originalplagg ur både V&A:s samlingar och internationella inlån, visas även couture­plagg av senare designer som fortsatt i Balenciagas anda, som Yves Saint Laurent, Hubert de Givenchy, Oscar de la Renta, Calvin Klein, Yohij Yamamoto, Hussein Chalayan, Rei Kawakubo, Iris Van Herpen med flera.

Från mars i år är utställningen på internationell turné, men vill du se den i Europa är Textilmuseet enda chansen. Så det är väl inte så mycket att fundera på? Boka tågbiljetten!

Läs mer:

Textilmuseet – Balenciaga: Master of couture

Supermodellen Dovima i kläder av Balenciaga, på Café des Deux Magots i Paris, 1955. Foto: Richard Avedon/The Richard Avedon Foundation.
Foto: Victoria & Albert Museum.
Dela inlägget:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp