Så bra är den nya modeutställningen

I morgon är det premiär för Göteborgs Stadsmuseums utställning Göteborgs Garderob. Och jag har varit där och smygkikat.

Om ni befinner er i Göteborg i helgen, eller när som helst från kl 13 i morgon (4 maj) till 22 augusti 2021 (yes, det finns gott om tid för flera besök), så tycker jag att ni ska kolla in nya modeutställningen Göteborgs Garderob på Göteborgs Stadsmuseum.

Äntligen, för första gången sedan 1986, har de grävt riktigt ordentligt i museets klädarkiv och hittat en riktigt matig skatt med massor av härlig modehistoria.

Jag var där igår och upplägget på utställningen är både lättillgängligt, spännande – och pedagogiskt och initierat samtidigt, jag lärde mig en hel del under den korta tiden jag var där under gårdagens pressvisning. Och bara att få se hantverket och alla kreativa små detaljer är ju inspirerande i sig.

Foto: Kristin Lidell

– Det visade sig att museet har som mest kläder från perioden 1860 till 1930. Det sammanfaller med tiden då industrialiseringen slog igenom på allvar i Göteborg och det är ingen slump, många museisamlingar handlar om att bevara en gammal hantverkskunskap som samtiden upplever gå förlorad”, säger utställningsproducent Maja Björk Lindahl (som jag råkar känna via ett av mina barn – så flaggar för ev partiskhet här, men ni får väl helt enkelt gå dit och kolla själva om mitt omdöme går att lita på eller inte).

Förutom alla vackra (och mindre vackra) kläder finns berättelser om klädernas betydelse under den tid de bars, förklaringar till varför modet förändrades så mycket just i början på förra seklet och svaret på varför hattar slutade bäras ungefär samtidigt som vi slutade säga Ni. Ja ni hör ju. Och så härliga bilder på människor som bar kläderna förstås, från museets gigantiska fotosamling.

Foto: Kristin Lidell


Dela inlägget:

Ett svar på “Så bra är den nya modeutställningen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp