Därför vill alla bära fuskpäls i vinter

Samarbetskollektionen H&M tv Moschino och Monki AW 2018.

När varenda gata plötsligt befolkas av Mupparna-lookalikes i sockervaddsfluff direktplockad från catwalkens lyxiga designerscen (eller kanske mer troligt hos valfri kedja) finns det förstås bara en rimlig fråga att ställa sig: Varför? Här är svaret.

De senaste säsongerna har ett helt gäng stora modehus gjort slut med riktig päls – för alltid. Gucci, Givenchy, Versace, Giorgio Armani och Michael Kors är några av de nyfrälsta pälsmotståndarna, men listan blir längre och längre hela tiden. Samtidigt som sociala medier gör det enklare för anti päls-förespråkare att sprida sitt budskap och sätta press på företagen med hjälp av inflytelserika influencers och deras miljoner följare. Och som av en händelse finns nu ny teknik som gör fuskpälsarna vackrare och mer naturtrogna än någonsin. Vilken tur! Alltså flödade det av lyxiga, djurfria pälsar på catwalken under höst- och vintervisningarna och alltså flödar det av, kanske inte fullt så lyxiga men ändå fluffiga, mjuka och varma, fuskpälsar i butik just nu.

Båda de här inflytelserika – och rikligt kampanjförsedda – flödena är förstås svåra att värja sig emot. Och därför vill alla bära fuskpäls i vinter.

Den stora trenden är fuskpäls i starka färger à la Mupparna, men även mer jordnära – eller djungelnära – alternativ befolkar både gator och catwalks.

Huruvida syntetiska material är snälla mot planeten eller inte är något som orsakar tvister bland de lärda (och lite mindre lärda) och kritiker beskriver fuskpälsjackorna som ”bara ännu en plastpåse” för naturen att (inte kunna) bryta ner i framtiden. Kanske kan tekniken hinna ikapp även där, men gissningsvis är detta inte en långsiktig trend på andra platser än … ja, kanske här i istidsland?

 

Läs mer:

Forbes – The 3 reasons several luxury brands are saying no to real fur

Vanity Fair – How to embrace the faux-fur trend

Fashion Magazine – What is worse for the planet? Real or faux fur?

Highsnobiety – How social media is pushing fur out of fashion

Fashionista – How to convince a fashion brand to go fur-free in 2018

Dela inlägget:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp