Här är bevisen: 2019 är det nya 2009

Det började med #10yearchallenge i januari, fortsatte med en personlig insikt och ja, sedan hängde hela modevärlden tydligen på: 2009 är så 2019 att det inte går att undvika ämnet längre.

Jag 2009. Foto: Carlos Norlén

Men vi kan väl börja med mig? I samband med #10yearchallenge och #2009vs2019 rotade jag i arkivet och insåg att min stil toppade för tio år sedan. Mitt första barn föddes 2011, så det kanske inte är så konstigt. Ganska många 80-talsföräldrar bar ju jeans ihop med jeans långt in på 2000-talet, så varför skulle inte jag också stanna i den senaste genomtänkta look jag minns?

2009 jobbade jag som redaktör på tidningen Chic och levde härliga barnfria livet i Stockholm, i en lägenhet på Söder. Långa vårnätter, en ny förlovningsring på fingret, en resa till Champagne och senare en till Korsika. Ja, ni hör ju.

Men det är inte bara det. Det är också en nostalgitripp på catwalken och en massa nyckelplagg från då som är tillbaka. Och när nu Victoria Beckham firar tio år som designer med en capsule-kollektion som består av gamla klänningsfavoriter ur arkivet så är det bara ett av väldigt många bevis. (Att dessutom Michael Jacksons död upprepas as we speak och Lady Gaga, som slog igenom 2009, just slagit igenom på nytt i ny version, jaa det är kanske ingen slump heller?)

Jag ger er: BEVISEN på att 2019 bara är ett annat ord för 2009. Och på att vi inte behöver gräva så långt bak i garderoben för att hitta årets it-look utan att köpa ett enda nytt plagg.

  1. Puffiga kjolar och tyll. Modet 2009 var fortfarande influerat av Sex and the city-filmen, den första som kom 2008. Och här i Sverige hade Elsa Billgren nyss börjat blogga och Sandra Beijer hade de finaste 50- och 60-talsinspirerade klänningarna known to man. Och Luella Bartley – minns ni?! – utsågs till bästa internationella designer på Elle-galan (sedan lades märket Luella ner i slutet av året och alla tävlade om att köpa på sig minnesplagg från sista kollektionen. Eller, det var kanske bara vi på Chic?). Mad Men inspirerade liksom Gossip Girl, så de där puffiga kjolarna fick gärna vara rutiga och osa skoluniform à la Upper East Side. Och vad säger alla trendguider för 2019? Tyll, tyll, tyll, puff, puff, puff, kjol kjol kjol.
  2. Neoner var stort även 2009. Gärna kappor, stora kjolar och klänningar som syntes och tog plats. Eller bara ett nätt litet nagellack? Tror jag satsade på det senare och gör väl samma nu.
  3. Byxdressar. Jag hade en liten libertymönstrad shortsdress som nog ligger i en gammal sommarlåda och väntar på nytt liv.
  4. Hårpynt och rosetter. Gud, jag hade så många olika rosetter. Och såna där Brigitte Bardot-hårband med knut upptill. Bara att plocka fram, för inget är hetare 2019.
  5. Småblommigt! Igen: Luella Bartley – vårkollektionen 2009. Tänk Keira Knightley eller allas 2009-favorit Alexa Chung. Åh, Alexa, vad gör du nu? Ja, just det, du visade ju din första catwalkkollektion i höstas, för – wait for it – våren 2019. Arkets nya Liberty-kollektion fångar stilen perfekt.
  6. Volanger i flera lager. Ni vet, kjolar med ruffles, gärna i tyll och/eller spets i olika längd. Jag hade ett par olika, korta, svarta varianter, men även längre i bohostil var poppis. Dock är det spetslooken, den skira romantiska, som känns hetast nu.
  7. Pärlhalsband. Långa rader skulle det vara 2009 och nu när pärlan gör comeback på stor front i vår är det dags att vira in oss igen.

Behöver ni mer? Har ju inte ens nämnt metallictyger, paisleymönster, stora skärp och skulpturala detaljer typ volanger på ärmarna och skarpa axelvaddar, men tänker att vi måste behålla något slags värdighet … illusion om nytt och friskt – utan att helt fastna i tanken på att 2019 inte är något annat än 2009 all over igen.

Dela inlägget:

Ett svar på “Här är bevisen: 2019 är det nya 2009

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp